Ara: +90 553 022 41 31

Kurulum

Kurulum


Kurulum

ERP kurulumu proje yönetimi yaklaşımı ile ele alınmaktadır. Bu faaliyetler oldukça disiplinli ve takım yönetimli çalışmalardır. Proje yönetim uygulama faaliyetlerini proje müdürü yürütmektedir. İşletme lideri, başkan veya genel müdür projenin liderliğini ve sponsorluğunu üstlenmektedir. Proje yöneticisi için bu uygulamada çalışanlar proje ekibinin üyeleridir. Kurulum ekibinde çalışan üyelerin en az iki yıllık bir deneyime sahip olmaları, şirketin misyon ve vizyonunu iyi benimsemiş olmaları, sistemden beklentilerini iyice belirlemiş olmaları ve diğer üyelerle koordineli çalışmaları beklenir. Aşağıdaki tabloda ERP yazılımlarının kurulumu ve uygulanmasında etkili olan faktörler açıklanmıştır; AŞAMA

Başlangıç İşletmelerin ERP sistemi kurmalarını etkileyen çeşitli iç ve dış faktörlerin analizinin yapıldığı aşamadır.

Hazırlık Yatırım kararının, ERP kurulumuyla ilgili fayda-maliyet analizinin ve sağlayıcı/marka seçiminin yapıldığı aşamadır.

Adaptasyon İşletmelerin ERP yazılımlarını kendi iş akışlarına uygun hale getirdiği aşamadır.

Kabullenme ERP’nin işletme içinde tamamen kullanılabilir hale geldiği aşamadır.

Rutin Hale Getirme Kullanıcıların yeni ERP sistemini anladığı ve kabul ettiği aşamadır. Bu aşamada ERP uygulamaları işletme içerisinde sıradan ve günlük işler hale gelmiştir.

Benimseme İşletmelerin yeni ERP sisteminin tüm faydalarından yararlandığı aşamadır. Sistemi mükemmel hale getirme çabaları vardır.

ERP Kurulum Aşamaları

Başarılı bir ERP kurulumu için aşağıdaki adımlar izlenmelidir;


  • Seçilen ERP yazılımının beklentileri karşılayacağından emin olunması gerekmektedir.
  • azılım yüklenmeden önce donanımın güvenli olup olmadığından emin olunması gerekmektedir.
  • Yazılım tedarikçisi olan firmanın teknik destek ekibinden bir elemanın yazılımın uygun çalıştığını test etmesi gerekmektedir.
  • Yazılım sistemiyle ilgili bilinmesi gerekenler konusunda kullanıcılara gereken eğitimin verilmesi gerekmektedir.
  • Kullanıcıların yazılım sistemini daha iyi algılamaları için çeşitli denemeler yapması gerekmektedir.
  • Eğitim aşaması bittikten sonra herkesin ihtiyaç duyduğu bilgiye erişimini sağlamak için gereken güvenlik ve izin protokollerinin kurulması gerekmektedir.
  • Tüm veri bağlantılarının etkin ve sağlam bir şekilde yapıldığından ve verilerin doğruluğundan emin olunması gerekmektedir.
  • Başarılması istenen hedefler ve bu hedeflerin nasıl başarılacağını gösteren adımlar bir akış şeması formatında belgelendirilmedir.
  • Tüm organizasyonun etkileşimli bir hale getirilmesi gerekmektedir.